28 Haziran 2012 Perşembe


Zaman'dan Hemra Köse'nin hazırladığı dosyaya göre sınav sonuçları açıklandıktan sonra öğrencilerin OYP'leri göz önüne alınarak bir sıralama yapılmaktadır. Öğrencileri aldıkları puana göre il ve ülke genelinde sıralanmaktadır. Dolayısıyla tercih yapılırken öncelikle tercih edilen okulu bir önceki yıl kazanan son adayın genel başarı sırası ve yüzdelik dilimi ardından 1. Yerleştirme taban puanları dikkate alınmalıdır. Örneğin 2008 yılı sonuçlarına göre İstanbul Lisesi'ne yerleşen son öğrencinin puanı 494.303, genel başarı sırası 907 iken, 2009 yılı sonuçlarına göre ise aynı okula yerleşen son öğrencinin puanı 490.390, genel başarı sırası ise 812 olmuştur. Aynı şekilde 2008 yılı sonuçlarına göre Ankara Prof. Dr. Mehmet Kaplan Sosyal Bilimler Lisesi'ne yerleşen son öğrencinin puanı 447.506, genel başarı sırası 29.093 iken, 2009 yılı sonuçlarına göre ise aynı okula yerleşen son öğrencinin puanı 455.014, genel başarı sırası ise 29.920 olmuştur.
Edebiyat ve sosyal bilimler alanlarındaki ilgi ve yetenekleri üst düzeyde olan öğrencileri bu alanlarda yükseköğretime hazırlamak amacıyla kurulan sosyal bilimler liselerinde aynı zamanda öğrencilerin yabancı dil öğrenmesine de önem veriliyor. Kendisini edebiyat ve sosyal bilimler alanında yetiştirmek isteyenler, öğrenim süresi hazırlık + 4 yıl olan bu liseleri tercih edebilir. Mezunlarının büyük bölümünün iktisat, işletme, hukuk, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi, uluslararası ticaret, edebiyat, tarih, halkla ilişkiler, psikoloji gibi sözel ve eşit ağırlıklı bölümlere yerleştiği bu okullar, her yıl artan sayısı ve kontenjanıyla, sözel ve eşit ağırlık alanlarında eğitim görmek isteyen öğrenciler tarafından mutlaka tercih edilmelidir.
Öğrencilere mezun olduklarında en fazla avantaj sağlayan okullar ise Anadolu öğretmen liseleridir. Anadolu öğretmen liseleri öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarına öğrenci hazırlayan, belirli bir seviyede yabancı dil öğreten kurumlar olmakla birlikte mezun olan öğrenciler istedikleri takdirde öğretmenlik dışındaki alan ve bölümleri de hiçbir kısıtlama olmadan rahatlıkla kazanabilmektedir. Anadolu öğretmen lisesi mezunları, öğretmenlik bölümleriyle birlikte tıp, mühendislik, hukuk vb. bölümlere rahatlıkla yerleşebilmektedir. (Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi'nden 2009 yılında mezun olan öğrencilerden 33 öğrenci eğitim fakültelerine yerleşmiş, buna ek olarak 35 öğrenci tıp fakültesi, 5 öğrenci mimarlık fakültesi, 16 öğrenci hukuk fakültesi, 30 öğrenci hukuk fakültesi, 10 öğrenci diş hekimliği fakültesine yerleşmiştir). Anadolu öğretmen liselerinin öğretim süresi 4 yıldır.
Bu noktada anne-babalara düşen görev çok büyüktür. Ülkemizde maalesef velilerde mesleki ve teknik eğitim veren kuruluşlara karşı özellikle 'katsayı adaletsizliğinden' kaynaklanan bir önyargı vardır. Değişen 'katsayı' uygulaması ve Ortaöğretim Başarı Puanı'nın da artık bütün lise mezunları için 0,15 ile çarpılması, meslek liseliler ile öğretmen liselileri kendi alanlarındaki programları tercih ederlerse Ortaöğretim Başarı Puanlarının 0,15'e ilave olarak 0,05 ile de çarpılacak olmasının avantajları iyi değerlendirilmelidir. Özellikle SBS'de istediği puanı alamamış öğrenciler için bu okulların çok önemli birer fırsat olduğu unutulmamalıdır. Karşımızda çok önemli bir alternatif var. Bir kere daha düşünelim ve tercihimizi ona göre yapalım. Çocuklarımızı gelecekte liseyi bitirmiş ama üniversite kapısında bekleyen, lise mezunu olmaktan başka bir vasfı olmayan biri olarak mı görmek isteriz? Yoksa çağın gerektirdiği mesleki ve teknik eğitimi almış, aranan, katsayı engeline takılmadan istediği üniversiteye de girme hakkına sahip, nitelikli bir işgücü olarak mı?




HABERİMİZ İSİNİZİ YARADIMI...! (YORUM ATARAK CEVAPLIYABİLİRSİNİZ.)





MERHABA,*HAYDİALİN* SİZLER İÇİN YENİ BİR SATIŞ SİSTEMİ GELİŞTİRDİ.
BU SİSTEMİN ADI *TAK*
YANİ *TOPTAN-AL-KAZAN* SİSTEMİ...
PEKALA
BU SİSTEMİN AMACI NEDİR ?
BİRDEN FAZLA ÜRÜN ALDIĞINIZDA,DİREKT OLARAK,KOŞULSUZ BİR ŞEKİLDE,TOPTAN FİYATLARA GEÇİLMESİDİR.
NE KAZANDIRIR ?
BÖYLELİKLE,MÜŞTERİYE EN UYGUN FİYATA ÜRÜN VERİLİR...
TEK KARGO ÜCRETİNE,BİR ÇOK ÜRÜN ELDE  EDİLMİŞ OLUR,BÜTCENİZİ RAHATLATIR...
VE BİZDE,SATIŞLARIMIZI YÜKSELTEREK,AYNI ÜRÜNLERİ,DAHA UYGUN FİYATLARA ALIRIZ.
BU ALIMLAR,SONRAKİ DÖNEMLERDE,ALIŞ-VERİŞ'LERİNİZE,DAHA UYGUN FİYATA YAPMANIZI SAĞLAR...
SONUÇTA,GENE SİZ KAZANIRSINIZ...
DAHA DİYECEK BİR ŞEY YOK...
***HAYDİ HAYIRLISI***


***
bu sistem
(TAK*TOPTAN-AL-KAZAN) sistemihaydialin'e aittir.asla kopyalanıp,taklit edilemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder